Promowanie domowego wypieku chleba metodami tradycyjnymi

 

Przepis na chleb "Orzyski 400"

składniki:
400 g zakwasu żytniego,
400 g wody,
400 g mąki żytniej, najlepiej chlebowej,
400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej,
1,5 dużej łyżki soli,
1,5 dużej łyżki cukru,
1,5 dag drożdży,
1,5 oleju (tłuszczu).

Ciasto wyrobić jak każde drożdżowe. przełożyć do forem, a po podrośnięciu do dwukrotnej objętości posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika.
Ja piekę w temperaturze 230 st. C ogrzewając od dołu przez 50 min. a potem ogrzewając tylko od góry 10 min.

Chleb po posmarowaniu można posypać: mąką, kminkiem, czarnuszką, makiem, sezamem itp.
Do ciasta można dodać: cebulkę suszona lub prażoną albo podsmażoną, orzechy, paprykę suszoną w płatkach, siemię lniane, łamaną kukurydzę, różne płatki, nasiona dyni i słonecznika, bakalie itp.



              
  kontakt | mapa strony | wykonanie i prowadzenie strony
aktualności | forum orzyskie sprawy | wieści orzyskie
12-250 Orzysz
Adres - ul. 22 Lipca 15
Biuro - ul. Wojska Polskiego 2/11
e-mail: msal@orzysz.org.pl
tel. 796 140 648

Orzysz 2010 - 2015