|
Mazurskie Smaki | | |
ryba w piwie | piwo | rogaliki | o jedzeniu | chleb | plince | kartoflanka
gramatka | farszynki | żurek | kapusta | gęś | dzyndzałki | ryba
Dzyndzałki
Niegdyś, na Mazurach bardzo często jadano kasze. Były one głównym źródłem pożywienia. To one właśnie w największej obfitości gościły na stołach, i to zarówno ubogich jak i bogatych. Najczęściej jadano kaszę jaglaną, gryczaną, jęczmienną i tłucz, czyli kaszę z tłuczonego ziarna. Dzieciom podawano potrawę z mąki jęczmiennej tzw. papin. Zboże stanowiło nieodłączny i podstawowy składnik diety. Później, na długi okres zapomniano o kaszach, ale dziś znowu wracają do łask.
Na szczególną uwagę zasługuje kasza gryczana, ciesząca się popularnością prawie od zawsze. Znalazłam doskonały przepis na potrawę, której pochodzenie związane jest z okresem po II wojnie światowej, kiedy to zasiedlano Warmię i Mazury wraz z całym bagażem swych tradycji i recept kulinarnych.
Proponowany przepis ma duszę. Nie wiem, kto wymyślił tę dziwaczną nazwę, ale brzmi na tyle zachęcająco, by nie móc oprzeć się pokusie wypróbowania jej choć raz jedyny.
Podaję przepis na małe pierożki, które w zależności od upodobań mogą być faszerowane mielonym mięsem lub farszem z hreczki, czyli kaszy gryczanej. Całość okrasza się cebulką lub skrzeczkami czyli skwarkami.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Składniki:
Skrzeczki: 1 płat surowego boczku (20 dag), główka czosnku, majeranek, sól, pieprz.
Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól.
Farsz: 20 dag kaszy gryczanej, 15 dag boczku wędzonego, 2 jajka ugotowane na twardo, 25 dag cebuli, przyprawa typu jarzynka- tu już mniej tradycyjnie, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
Przygotuj "skrzeczki": czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majerankiem. Surowy boczek natrzyj solą, pieprzem i pastą czosnkowo-majerankową, włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień pokrój go w słupki i usmaż na rumiano, na suchej patelni.
Teraz przygotuj farsz: kaszę ugotuj na sypko. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodaj obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, smaż, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni. Jajka pokrój w kostkę, razem z boczkiem i cebulą - dodaj do kaszy, wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i jarzynką.
Przygotuj ciasto: mąkę sparz 1,5 szklanki wrzącej wody i wymieszaj łyżką. Ostudź, dodaj pozostałe składniki i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij krążki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego krążka nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj przez 5 minut w posolonym wrzątku. Podawaj polane gęstą śmietaną i posypane "skrzeczkami".
|
|