|
Mazurskie Smaki | | |
ryba w piwie | piwo | rogaliki | o jedzeniu | chleb | plince | kartoflanka
gramatka | farszynki | żurek | kapusta | gęś | dzyndzałki | ryba
Ryba
Co dzisiaj zjedlibyśmy na obiad? Nie masz pomysłu? Niekończąca się zima nie nastraja nas pozytywnie. Wprawdzie już prawie kończy się, ale wiosny jeszcze nie widać. Słońca wciąż za mało, a jedzenie które jeszcze niedawno sprawiało nam tyle przyjemności nie stanowi już takiej rozkoszy. Zatem, aby poprawić wam nieco nastroje i wnieść odrobinę radości i optymizmu przedstawię przepis na danie, które potrafi zachwycić, a jednocześnie nie wymaga zbyt skomplikowanego podejścia do sprawy. Inaczej mówiąc, kiedy podniebienia - mam nadzieję - zapadną w zachwyt to i wam ten entuzjazm z pewnością się udzieli.
Zgodnie z porą roku, produktów których potrzebujemy do przyrządzenia potrawy są mrożonki. Do wykonania potrawy będziemy potrzebować:
kostki mrożonej ryby,
opakowanie mrożonego szpinaku,
mrożone ciasto francuskie,
kilka cebul,
pieczarki,
plastry sera żółtego,
sól, pieprz.
Na początek będziemy zmuszeni rozmrozić ciasto francuskie. Przypomnę, że powinno ono rozmrażać się w temperaturze pokojowej do momentu, w którym będziemy mogli je powoli rozwinąć z rulonu, w jakim jest sprzedawane. Kiedy ciasto się nam rozmraża, zajmiemy się przygotowaniem kołderki, w którą ubierzemy naszą rybę. W tym celu na patelni podsmażamy jedną niewielką cebulkę, którą wcześniej poszatkowaliśmy na bardzo drobne kawałki. Kiedy cebula się nam zeszkli, dodajemy do niej pokrojone w paseczki pieczarki, które powinny się nam ładnie udusić z cebulką. W międzyczasie wyjmujemy z zamrażalnika paczkę szpinaku i pozwalamy mu się rozmrozić. Niecierpliwym polecam wrzucenie zamkniętej paczki do miski z ciepłą wodą. Rozmrożony szpinak dodajemy do duszonych pieczarek i cebuli i raźno mieszając doprowadzamy do odparowania większości płynu. Otrzymaną masę doprawiamy lekko solą i pieprzem, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy nasz szpinak jest już chłodny, a ciasto francuskie rozmrożone, wyjmujemy z zamrażalnika kostki rybne. Posiadane płaty ciasta kroimy w prostokąty wg wzoru: 2 x wielkość kostki rybnej plus 3 cm z każdej strony. Na środku prostokąta układamy kostkę rybną. Na kostce układamy cienki plasterek żółtego sera, który przykrywamy łyżką stołową masy szpinakowo - grzybowej. Zawijamy ciasto i zalepiamy brzegi, a wierzch smarujemy rozkłóconym białkiem. Otrzymane prostokątne bułeczki układamy na papierze do pieczenia w dobrze nagrzanym piekarniku i pieczemy według przepisu na opakowaniu ciasta. Powinny być złote.
Po wyjęciu z pieca gorące bułeczki możemy podawać z frytkami, warzywami gotowanymi na parze, lub z dowolnym innym dodatkiem.
Moim ulubionym sposobem jest podawanie tej potrawy z frytkami i sosem serowym, który robię rozpuszczając starty żółty ser w garnuszku, w którym zagotowałem wcześniej szklankę białego wytrawnego wina.
Polecam wszystkim smakoszom.
Smacznego
|
|