|
Mazurskie Smaki | | |
ryba w piwie | piwo | rogaliki | o jedzeniu | chleb | plince | kartoflanka gramatka | farszynki | żurek | kapusta | gęś | dzyndzałki | ryba
Kartoflanka
W nawiązaniu do powszechnie znanego wszystkim Polakom przysłowia głoszę, że Mazurzy "nie gęsi" też swą zupę mają. Na pewno niewielu z nas wie o tym, że w rejonach Prus Wschodnich gotowano zupę, którą do dzisiaj możemy szczycić się niczym górale swą kwaśnicą. Ową zupą jest kartoflanka. Jej nazwa w pełni odzwierciedla niezobowiązujący domowy i skromny charakter tej zupy. Gdy będziesz mieć wolne popołudnie i z nostalgią wspomnisz domowy obiad z dzieciństwa, zmobilizuj się i przygotuj zupę jak za dawnych lat.
Składniki:
duża porcja włoszczyzny,
1kg ziemniaków,
750g wędzonego boczku,
800g dobrej polskiej kiełbasy,
500g wędzonych żeberek,
250g kiszonej kapusty,
2 duże cebule,
natka pietruszki,
200ml kwaśnej śmietany,
łyżka musztardy,
pieprz, majeranek, sól,
angielskie ziele, liść laurowy, cukier,
smalec do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Kiszoną kapustę ugotować, odcedzić, wystudzić i niezbyt drobno pokroić. Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć na smalcu. Boczek oraz żeberka zalać wodą tak, by je przykryła i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Dodać ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę, ziele angielskie, , liść laurowy, pieprz i majeranek. Na końcu dodać kiełbasę. Gotować na wolnym ogniu, a gdy wszystko zmięknie, wyjąć boczek i kiełbasę, przestudzić i pokroić w kostkę lub plasterki. Resztę wywaru przecedzić przez sito, jeszcze raz zagotować, dodać śmietanę i musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Posypać dużą ilością posiekanej pietruszki.
|
|