Mazurskie Smaki

 

ryba w piwie | piwo | rogaliki | o jedzeniu | chleb | plince | kartoflanka
gramatka | farszynki | żurek | kapusta | gęś | dzyndzałki | ryba

Kapusta

Kiszoną kapustę jadało się chyba wszędzie, od Alzacji po rosyjskie stepy. Ta z Prus Wschodnich nazywała się po niemiecku "kumst" i miała - dopóki znajdowała się w beczce - szczególną właściwość przepędzania wszystkich z pomieszczenia, gdzie beczkę tę stawiano. Tak przynajmniej twierdzili dawni mazurzy.

Do zup mazurskich najulubieńszych, obok: barszczu, krupniku, rosołu, czerniny i grochówki, należał kapuśniak. Dawni mieszkańcy Mazur lubili potrawy kwaśne. Kapuśniak gotowano z kapusty kwaszonej lub ze słodkiej, uszatkowanej i "kwasem nalanej". Musiał być on zawiesisty z dużą ilością kapusty, ze świniną, słoniną lub kiełbasą. Zwykle podawano do niego groch prużony czyli sypki, który mieszano razem. Stąd też powstało wyrażenie przysłowiowe, gdy coś bez ładu było zmieszane, że "jak groch z kapustą." Mawiano także, jako o potrawie gospodarskiej najlepszej: "Groch z kapustą: kwaśno, słono i tłusto." Syrenjusz za czasów Zygmunta III pisze: "Kapusta przed innemi potrawami używana" z czego wnosić należy, że już w XVI w. był zwyczaj (do naszych czasów po domach staropolskich przechowany) rozpoczynania obiadu od bigosu. Tenże autor w innym miejscu objaśnia, że różne bywają rodzaje kapusty. "U nas w Polszcze przed kilkunaścią lat tylko dwie znaliśmy: składaną albo głowiastą, a czarną drugą Brzoskwią ogrodną zowią" (dziś jarmuż).

Dla wielbicieli tego jakże zacnego warzywa podaję przepis godny podniebienia króla. Prosty to przepis bowiem często, proste dania są najlepsze.

Wieprzowina z kiszona kapustą.

Składniki:
500g świeżej wieprzowiny
500g wędzonki wieprzowej
1 cebula
1kg kiszonej kapusty
1 łyżeczka kminku
1/8 l śmietanki lub mleka skondensowanego
1 obrany ziemniak lub mąka ziemniaczana
sól, cukier

Sposób przyrządzenia:
Mięso i wędzonkę zalać wodą, włożyć całą obraną cebulę, dobrze odciśniętą kapustę (nie należy jej płukać żeby nie straciła wartościowych składników) i kminek. Gotować 1 godzinę. Ugotowane mięso wyjąć, do kapusty dodać śmietanę, zaciągnąć mąką albo - bardziej po staromazursku - utartym surowym ziemniakiem. Przyprawić cukrem i solą. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Dawniej na stole obok tego dania podawano duże jasne piwo.



              
  kontakt | mapa strony | wykonanie i prowadzenie strony
aktualności | forum orzyskie sprawy | wieści orzyskie
12-250 Orzysz
Adres - ul. 22 Lipca 15
Biuro - ul. Wojska Polskiego 2/11
e-mail: msal@orzysz.org.pl
tel. 796 140 648

Orzysz 2010 - 2015