Mazurskie Smaki

 

ryba w piwie | piwo | rogaliki | o jedzeniu | chleb | plince | kartoflanka
gramatka | farszynki | żurek | kapusta | gęś | dzyndzałki | ryba

Farszynki

Nadeszła upragniona, jakże długo oczekiwana przez wielu, pora urlopowa. Nawet, jeśli aura wyjątkowo nam nie sprzyja, a urlop beznadziejnie tonie w strugach deszczu i porywającym wietrze, to zawsze przecież można znaleźć coś, co pokrzepi nas duchowo i cieleśnie. Gdzie możemy tego szukać? Chociażby na własnym talerzu. Podam, więc zaskakujący prostotą przepis sięgający swymi korzeniami do czasów, kiedy Prusowie zamieszkiwali nasze obecne Mazury. Myślę, że już oni zdawali sobie sprawę z dobra, które niesie przyrządzanie i jedzenia ich potraw. A kiedy już się najemy i popatrzymy w zalane deszczem okno i kłębiące się za nim majestatycznie burzowe chmury, raczej nie myślmy o straconych przez pogodę wakacjach tylko o tym jak było przyjemnie zażywać kulinarnych rozkoszy ocierając się przy tym o historię dawnych Mazur.

Farszynki
składniki:
1 kg ziemniaków, 40 dag wieprzowego mięsa, 15 dag boczku, 2 cebule
30 dag mąki ziemniaczanej, 4 jajka, kilka ząbków czosnku, szczypta majeranku, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i przegniatamy na ciasto dodając mąkę, dwa jajka i sól. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego niewielkie kawałki, na które nałożymy farsz.

ów farsz przygotowujemy w następujący sposób. Mięso gotujemy w posolonej wodzie, a kiedy jest już miękkie mielimy je. Osobno, na patelni podsmażamy cebulę i zmielony wcześniej kawałek boczku. Doprawiamy to solą, pieprzem i odrobiną majeranku, a pod koniec podsmażania dodajemy 2-3 ząbki zgniecionego czosnku. Całość przygotowanych na patelni składników mieszamy z ugotowanym i zmielonym mięsem, dodając jeszcze posiekane na bardzo drobno dwa ugotowane na twardo jajka. Farsz nakładamy na kawałki ciasta i dokładnie zawijamy je kształtując szczelne niezbyt wielkie kotleciki. Tak przygotowane farszynki przez kilkanaście minut podsmażamy w głębokim tłuszczu. Do tego dania znakomicie sprawdzi się gęsty sos borowikowy, ale również pomidorowy lub serowy.



              
  kontakt | mapa strony | wykonanie i prowadzenie strony
aktualności | forum orzyskie sprawy | wieści orzyskie
12-250 Orzysz
Adres koresp. - ul. 22 Lipca 15
Msalówka - ul. Wojska Polskiego 9a
e-mail: msal@orzysz.org.pl
tel. 796 140 648

Orzysz 2010 - 2015