Mazurskie Smaki

 

ryba w piwie | piwo | rogaliki | o jedzeniu | chleb | plince | kartoflanka
gramatka | farszynki | żurek | kapusta | gęś | dzyndzałki | ryba

Ryba w piwie

Zainspirowana kuchnią dawnych Prus Wschodnich chciałabym przytaczać w tej kolumnie przepisy, które już dawno zostały zapomniane przez rodowitych mieszkańców naszej ziemi mazurskiej. Myślę, że zawsze warto powracać do tradycji, także kulinarnych. Nawet jeśli kilka, może kilkanaście tysięcy rodzin o wschodniopruskich korzeniach gotuje jeszcze od czasu do czasu według tradycyjnych receptur, to nie ulega wątpliwości, że dzisiaj regionalnej kuchni Prus Wschodnich jako żywego zjawiska już nie ma. Będę, więc starać się przytaczać kolejne propozycje i zachęcam do gotowania.

Ryba w piwie
Składniki:
11/2kg ryb (najbardziej nadają się karpie, liny i leszcze)
1/2l wody
1/2l ciemnego piwa
1 korzeń pietruszki
1 seler; 1 cebula, 1 liść laurowy
4-5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 łyżeczka masła
50g piernika, mąka ziemniaczana
1 cytryna, cukier
natka pietruszki, liście sałaty

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone ryby pokroić na kawałki posolić. Zagotować wodę z piwem i solą, pokrojonymi w kostkę korzeniami pietruszki i selera oraz cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim i masłem. Dodać ryby, które powinny być całkowicie zanurzone w wywarze, gotować 10-15 min. potem wyjąć ryby odstawić w ciepłe miejsce. Wywar przecedzić i dodać do niego namoczony w gorącej wodzie piernik, gdy się zagotuje zagęścić mąką ziemniaczaną i doprawić cukrem i cytryna. Kawałki ryb ułożyć na liściach sałaty i przystroić zieloną pietruszką i plastrami cytryny. Można podawać z gotowanymi ziemniakami i sosem piernikowym.



              
  kontakt | mapa strony | wykonanie i prowadzenie strony
aktualności | forum orzyskie sprawy | wieści orzyskie
12-250 Orzysz
Adres - ul. 22 Lipca 15
Biuro - ul. Wojska Polskiego 2/11
e-mail: msal@orzysz.org.pl
tel. 796 140 648

Orzysz 2010 - 2015